Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
-Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową drobno pokroić. -Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w melakserze /kiedyś ucierałam w makutrze drewnianą pałką/ -Ucierając stopniowo dodawać po 1 żółtku , sok z cytryny i po łyżce zmielonego sera. -Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. -Na koniec wsypać mąkę , budyń , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową i wymieszać drewnianą łyżką. -Białka ubić na sztywną pianę , dodać szczyptę soli i połączyć z masą serową. -Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarówać tłuszczem. -Jeśli foremka jest zbyt niska i masa sięga brzegów należy owinąć ją szczelnie z zewnątrz folią aluminiową by zabezpieczyć ser przed ewentualnym "wypłynięciem. -Można również użyć tortownicy o większej średnicy , bez zabezpieczania boków, ale wówczas sernik będzie niższy. -Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Wstawić foremkę i piec w tej temperaturze ok. 15 minut, następnie obniżyć na 150 -160 st.C i piec. jeszcze około 1 godziny. -Wierzch sernika powinien się delikatnie przyrumienić. -Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. -Po wyjęciu z piekarnika umieścić w zimnym pomieszczeniu, zdjąć obręcz tortownicy i posypać cukrem pudrem /u mnie dekoracyjna posypką cukrowa/ .