Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurąKrok 1:
CZEKOLADOWO-ORZECHOWY SPÓD
Masło roztopić w rondelku, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ! masę lekko przestudzić, dodać jajko i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, ponownie zmiksować i na końcu wymieszać z potłuczonymi orzechami. Przełożyć do tortownicy 24 cm i piec w temp. 180 stopni około 10 minut.
Krok 2:
MASA SEROWA:
Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Wydrążamy dynię, oddzielamy pestki i resztę pieczemy w piekarniku, a następnie miksujemy (szczegółowy przepis podałam w przepisie na dyniowego piegusa).
Miksujemy ser z musem dyniowym, mąką, cynamonem, mlekiem skondensowanym, śmietanka, cukrem waniliowym i budyniem. Kiedy składniki się połączą dodawać po jednym jajku i żółtka i dalej miksujemy na wolnych obrotach (zanim dodamy kolejne jajko musimy mieć pewność, że poprzednie jajko połączyło się z masą serową).
Masę dyniowo - serową wylać na podpieczony spód i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
Krok 3:
GLAZURA:
Kwaśna śmietanę wymieszać z 3 łyżkami cukru, wyjąć sernik, posmarować go śmietaną i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 130 stopni.
Sernik ostudzić. W tym czasie konfiturę pomarańczową zagotować i gorącą rozsmarować na serniku.
Krok 4:
KRÓWKA:
Cukier, kremówkę, miód i masło zagotować razem w garnku i gotować około 10 minut aż do uzyskania jasno karmelowego koloru. zanim masa ostygnie rozsmarować ją na glazurze pomarańczowej. Sernik wstawić na noc do lodówki.