haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowy sernik na czekoladowym spodzie z orzechami, polany śmietanowo pomarańczowa glazurą i przykryty masą krówkową! Czy można wyobrazić sobie coś pyszniejszego ? Twoja rodzina pokocha ten sernik!

Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą

Na spód

Masa serowa

Glazura śmietanowa i pomarańczowa

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 g konfitury pomarańczowej z kawałkami owoców

Polewa krówkowa

  • 1 szklanka kremówki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 75 g masła

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą
Krok 1:

CZEKOLADOWO-ORZECHOWY SPÓD

Masło roztopić w rondelku, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ! masę lekko przestudzić, dodać jajko i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, ponownie zmiksować i na końcu wymieszać z potłuczonymi orzechami. Przełożyć do tortownicy 24 cm i piec w temp. 180 stopni około 10 minut.

Krok 2:

MASA SEROWA:

Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Wydrążamy dynię, oddzielamy pestki i resztę pieczemy w piekarniku, a następnie miksujemy (szczegółowy przepis podałam w przepisie na dyniowego piegusa).

Miksujemy ser z musem dyniowym, mąką, cynamonem, mlekiem skondensowanym, śmietanka, cukrem waniliowym i budyniem. Kiedy składniki się połączą dodawać po jednym jajku i żółtka i dalej miksujemy na wolnych obrotach (zanim dodamy kolejne jajko musimy mieć pewność, że poprzednie jajko połączyło się z masą serową). 

Masę dyniowo - serową wylać na podpieczony spód i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze przez 1,5 godziny.

Krok 3:

GLAZURA:

Kwaśna śmietanę wymieszać z 3 łyżkami cukru, wyjąć sernik, posmarować go śmietaną i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 130 stopni.

Sernik ostudzić. W tym czasie konfiturę pomarańczową zagotować i gorącą rozsmarować na serniku.

Krok 4:

KRÓWKA:

Cukier, kremówkę, miód i masło zagotować razem w garnku i gotować około 10 minut aż do uzyskania jasno karmelowego koloru. zanim masa ostygnie rozsmarować ją na glazurze pomarańczowej. Sernik wstawić na noc do lodówki.
Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą
Mus dyniowy i ser miksujemy na gladką masę.
Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą
Upieczony sernik smarujemy glazurą z konfitury pomarańczowej.
Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą
Polewę krówkową gotujemy aż nabierze koloru jasnego karmelu.
Sernik dyniowy z pomarańczowo - karmelową glazurą
Masę krówkową wykładamy zanim ostygnie i posypujemy starta gorzką czekoladą.