Sposób przygotowania:
Wiosenny sernik ze szpinakiem i truskawkami
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę oraz kakao. Dodajemy masło, siekamy nożem na kawałki. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtko oraz cukier, zagniatamy ciasto. Równomiernie wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20- 22 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Masa serowa: Do miski wykładamy ser, wlewamy skondensowane mleko słodzone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka oraz białko. Miksujemy na jednolitą masę. Szpinak rozdrabniamy w blenderze, dodajemy do masy serowej, jeszcze raz mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, po tym czasie przykręcić do 150°C. Piec jeszcze ok. 45 minut. Studzimy Kremówkę wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier, ubijamy przez 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone, jeszcze raz krótko miksujemy. Wykładamy na ostudzony sernik. Truskawki kroimy na połówki, dekorujemy wierzch sernika.
zbysiowa