dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik dyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dyniowy sernik w proporcji pół na pół. W smaku nie jest bardzo dominująca, daje delikatny smak i ładny kolor. Bardzo wilgotny. Sernik bez spodu, tak jak najbardziej lubię ) Wierzch pokrywa warstwa bitej śmietany.

Sernik dyniowy

Składniki:

Sernik dyniowy

masa serowa

  • 500 g wiejskiego sera
  • 500 g obranej ze skórki dyni
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 4 duże jajka (białka piana)
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 50 g miękkiego masła

bita śmietana

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy
Dynię pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu). Ostudzić. 

Ser zmiksować blenderem tak by powstała gładka masa bez grudek. Dodać przygotowaną dynię, cukier, żółtka, cukier waniliowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60-65 min. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem. Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, rozsmarować.