Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowymCiasto czekoladowe:
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać wodę gazowaną.
Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka.
Ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy blaty, przy czym trzeci będzie miał dużo mniejszą średnicę. W zależności od tego jak duża "górka" nam urośnie. Ważne, żeby blaty miały taką samą grubość. Z reszty ciasta przygotować dekorację.
Rozdrobnione okruchy połączyć z likierem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Część kulek obtoczyć w wiórkach kokosowych, a część w temperowanej czekoladzie.
Sernik dyniowy:
Dynię hokkaido oczyścić i pokroić w małą kostkę usuwając wcześniej pestki. Dyni nie ma potrzeby obierania.
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Zdjąć z patelni razem z olejem, na którym się smażyła i przełożyć do kielicha blendera.
Po przestudzeniu zblendować razem z jajkami na jednolitą pastę.
ETAP 3:
Dynię przelać do zmielonego twarogu razem z cukrem, cynamonem i budyniem. Zmiksować do połączenia się składników.
ETAP 4:
Masę serową podzielić na dwie części i przelać do dwóch form o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec przez około 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Serniki dobrze schłodzić.
Krem kokosowy:
Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć z gęstym kremem czekoladowym i dodać wiórki kokosowe. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w krem kokosowy.
ETAP 6:
Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe.
Tort można składać w formie, w której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :)
SylaUla
Alex_M
lukrowanepierniczki