Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z solonym karmelemPrzygotowanie spodu:
Herbatniki drobniutko pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem. Masło roztopić i gorące wlać do herbatników.
Dokładnie wymieszać i wysypać na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wylepić dokładnie tortownicę i odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
Przygotowanie masy:
Do miski wrzucić twaróg oraz puree z dyni.
Dokładnie zmiksować na gładką masę. (Przygotowanie puree z dyni: obraną i wypestkowaną dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach przez pół godziny, ostudzić, zmiksować na gładko).
Pieczenie sernika:
Ciągle miksując wbijać po jednym jajku. Następnie dodać cukry oraz budynie. Dokładnie zmiksować.
Wyłożyć na spód z herbatników, wygładzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 70 minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie karmelu:
Na dnie garnka równomiernie rozprowadzić cukier, wstawić na mały ogień i rozpuszczać całkowicie bez mieszania (ok 5 minut).
Następnie stopniowo i ostrożnie, bo pryska po łyżce wlewać wodę mieszając.
Kończenie deseru:
Wlać śmietankę, gotować około 4 minuty. Dodać zmieloną sól, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Wystudzonym karmelem polać sernik. Smacznego!