Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Sernik dyniowy z solonym karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tego smaku nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować. Aksamitny i rozpływający się w ustach sernik o pięknym kolorze przekona do siebie nawet największych przeciwników dyni :) Do tego warstwa solonego karmelu na wierzchu... słodka pokusa!

Sernik dyniowy z solonym karmelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik dyniowy z solonym karmelem

Spód:

  • Spód:
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 110 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • dynia na purre, (350 ml puree z dyni*)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 4 jaja

Solony karmel:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 3/4 łyżeczki soli gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z solonym karmelem

Przygotowanie spodu:

Sernik dyniowy z solonym karmelem
Spód z herbatników pełnoziarnistych oraz masła

Herbatniki drobniutko pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem. Masło roztopić i gorące wlać do herbatników.

Dokładnie wymieszać i wysypać na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.

Wylepić dokładnie tortownicę i odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

Przygotowanie masy:

Sernik dyniowy z solonym karmelem
Masa serowa z twarogu oraz puree z dyni w trakcie miksowania

Do miski wrzucić twaróg oraz puree z dyni.

Dokładnie zmiksować na gładką masę. (Przygotowanie puree z dyni: obraną i wypestkowaną dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach przez pół godziny, ostudzić, zmiksować na gładko).

Pieczenie sernika:

Sernik dyniowy z solonym karmelem
Upieczony sernik dyniowy przed dokładnym schłodzeniem

Ciągle miksując wbijać po jednym jajku. Następnie dodać cukry oraz budynie. Dokładnie zmiksować.

Wyłożyć na spód z herbatników, wygładzić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 70 minut.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie karmelu:

Sernik dyniowy z solonym karmelem
Cukier w trakcie rozpuszczania w rondelku na karmel

Na dnie garnka równomiernie rozprowadzić cukier, wstawić na mały ogień i rozpuszczać całkowicie bez mieszania (ok 5 minut).

Następnie stopniowo i ostrożnie, bo pryska po łyżce wlewać wodę mieszając.

Kończenie deseru:

Sernik dyniowy z solonym karmelem
Gotowa polewa z solonego karmelu do sernika

Wlać śmietankę, gotować około 4 minuty. Dodać zmieloną sól, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

Wystudzonym karmelem polać sernik. Smacznego!