Sposób przygotowania:
Delikatny sernik dyniowyPuree dyniowe
Dynię obrać ze skórki, wyczyścić jej środek i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez 15-20 min. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Spód
Mąkę pszenna wymieszać z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo cukier i rozbełtane żółtka. Na końcu dodać przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i wymieszać ostrożnie łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki.
Powstałą masę biszkoptową wylać na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wyłożyć z tortownicy i ostudzić na kratce.
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać kolejno porcjami: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na końcu dodać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek i ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą.
ETAP 4:
Wystudzony biszkopt włożyć ponownie do tortownicy i wylać na niego gotową masę sernikową. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez 50-60 min. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. W sernik posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Rada
Sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotuje się wcześniej i zamrozi. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i po odlaniu płynu zostanie sam miąższ.