Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię kruche ciasta. Tym razem upiekłam je z ciemną pianą. Wyglądem i smakiem zachęca do skonsumowania z kawką lub herbatką.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Składniki:

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 650
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Owoce:

Sposób przygotowania:

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

1.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe
Włożenie do miski wszystkich składników na ciasto

Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe
Wyrobienie i schłodzenie ciasta kruchego

Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.

3.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe
Podpieczenie spodu ciasta kruchego na rumiano

Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć 2/3 ciasta i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 10 minut.

4.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe
Ubicie piany na sztywno ze szczyptą soli i kakao

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, dosypać cukier puder, cały czas ubijać. Na końcu wsypać kakao.

5.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Na podpieczony spód wyłożyć pianę.

6.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Na pianę rozłożyć jabłko pokrojone w dużą kostkę oraz posypać borówki amerykańskie.

7.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie.

8.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Na końcu poskubać resztę ciasta kruchego.

9.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut.

10.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Wystudzić ciasto na kratce.

11.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.

12.

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Smacznego !