Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z karmelizowanymi gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem przygotowałam go w wersji jesiennej - z karmelizowanymi gruszkami.

Sernik z karmelizowanymi gruszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z karmelizowanymi gruszkami

 

 

  • Karmelizowane gruszki:
  • 6 gruszek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelizowanymi gruszkami

Przygotowanie ciasta kruchego

Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Kruche ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru pudru i jajka

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, jajko, masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno blachy.

Ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 10-15 minut w 180 st.C.

Przygotowanie gruszek

Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Na cieście układamy karmelizowane gruszki

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, usuwany gniazda nasienne.

Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy gruszki. Gdy będą miękkie, dodajemy miód i karmelizujemy.

Karmelizowane gruszki układamy na kruchym cieście.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Masa serowa z mlekiem jest bardzo puszysta i delikatna

Myjemy jajka. 3 jajka wbijamy całe do miski, dodajemy do nich 3 żółtka, a białka ubijamy na pianę.

Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem, budyniem i serem. Dodajemy mleko i olej, miksujemy na wolnych obrotach.

Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie łyżką.

Pieczenie sernika

Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Masę serową wylewamy na kruche ciasto, pieczemy sernik

Masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik pieczemy godzinę w 175 st.C. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.