Sposób przygotowania:
Sernik z karmelizowanymi gruszkamiPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, jajko, masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno blachy.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 10-15 minut w 180 st.C.
Przygotowanie gruszek
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, usuwany gniazda nasienne.
Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy gruszki. Gdy będą miękkie, dodajemy miód i karmelizujemy.
Karmelizowane gruszki układamy na kruchym cieście.
Przygotowanie masy serowej
Myjemy jajka. 3 jajka wbijamy całe do miski, dodajemy do nich 3 żółtka, a białka ubijamy na pianę.
Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem, budyniem i serem. Dodajemy mleko i olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie łyżką.
Pieczenie sernika
Masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik pieczemy godzinę w 175 st.C. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.