Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik dyniowy- karmelowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik wspaniale wygląda w przekroju- ma piękny pomarańczowy kolor i rośnie bardzo wysoki. W smaku jest aksamitny i delikatny, ciężki, wilgotny. Po prostu sernik idealny :)

Sernik dyniowy- karmelowy

Składniki:

Sernik dyniowy- karmelowy

Spód:

  • 200 g herbatników (u mnie bezglutenowych, ale oczywiście mogą być tradycyjne)
  • 200 g masła

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 mała dynia o wadze około 75 dag
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru migdałowego
  • 3 opakowania budyniu w proszku o smaku słonego karmelu
  • 5 dużych jajek

Polewa:

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy- karmelowy

Przygotowanie spodu:

Sernik dyniowy- karmelowy
Spód z masła i herbatników do sernika dyniowego

Dynię pokroić na równe kawałki, wyciąć pestki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec pół godziny. Lekko ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę. Herbatniki dokładnie rozkruszyć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.

Przygotowanie masy:

Sernik dyniowy- karmelowy
Masa z dyni, cukrów i sera dokładnie zmiksowana

Do miski ze zmiksowaną dynią wrzucić twaróg i dodać żółtka. Zmiksować na gładką masę. Dodać budyń, cukier puder, cukier migdałowy i ponownie, bardzo dokładnie zmiksować.

Kończenie sernika:

Sernik dyniowy- karmelowy
Masa serowo-dyniowa przed upieczeniem w piekarniku

Białka zmiksować na sztywną pianę razem z cukrem. Dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie szpachelką. Ciasto przełożyć na spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku kolejną godzinę. Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Życzę smacznego!