Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy- karmelowyPrzygotowanie spodu:
Dynię pokroić na równe kawałki, wyciąć pestki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec pół godziny. Lekko ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę. Herbatniki dokładnie rozkruszyć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Przygotowanie masy:
Do miski ze zmiksowaną dynią wrzucić twaróg i dodać żółtka. Zmiksować na gładką masę. Dodać budyń, cukier puder, cukier migdałowy i ponownie, bardzo dokładnie zmiksować.
Kończenie sernika:
Białka zmiksować na sztywną pianę razem z cukrem. Dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie szpachelką. Ciasto przełożyć na spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku kolejną godzinę. Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Życzę smacznego!
skuter5