slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 351]

Sernik dyniowy z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na delikatny sernik dyniowy na budyniach z kremem śmietanowo- szpinakowym. Sernik posypałam wiórkami czekolady co było smakowitym wykończeniem.

Sernik dyniowy z kremem

Składniki:

Sernik dyniowy z kremem

 

  • ciasto: 200 g dyni
  • 600 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 op. budyni jasnych w proszku
  • krem: 200 ml śmietanki 30% schłodzonej
  • 125 g mascarpone
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 10 kostek (brykietów) zamrożonego szpinaku
  • dekoracja: 4 kostki czekolady mlecznej
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z kremem
Dzień wcześniej wyjmujemy szpinak z zamrażalnika i rozmrażamy go na cedzaku.

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier puder, jajka, budynie i proszek do pieczenia oraz dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą dynię i delikatnie mieszamy razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy sernik przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu chłodzimy sernik.

Krem:

Szpinak odcedzamy z nadmiaru płynu. Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę.

Przechowujemy ciasto w lodówce.