Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Delikatny sernik dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony sernik dyniowy. Delikatny i puszysty z serka mascarpone i jogurtu greckiego na cienkim spodzie biszkoptowym. Mniam.

Delikatny sernik dyniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delikatny sernik dyniowy

Spód

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Delikatny sernik dyniowy

Puree dyniowe

Dynię obrać ze skórki, wyczyścić jej środek i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez 15-20 min. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładkie puree.

Spód

Mąkę pszenna wymieszać z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo cukier i rozbełtane żółtka. Na końcu dodać przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i wymieszać ostrożnie łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki.


Powstałą masę biszkoptową wylać na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wyłożyć z tortownicy i ostudzić na kratce.

Masa serowa

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać kolejno porcjami: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na końcu dodać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek i ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą.

ETAP 4:

Wystudzony biszkopt włożyć ponownie do tortownicy i wylać na niego gotową masę sernikową. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez 50-60 min. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. W sernik posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Rada

Sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotuje się wcześniej i zamrozi. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i po odlaniu płynu zostanie sam miąższ.

Delikatny sernik dyniowy