Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sprawdzony i bardzo smaczny deser. Jest to sernik przygotowywany poprzez gotowanie, a nie jak zwykle poprzez pieczenie. Pyszny deser idealny na podwieczorek.

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

na sernik

  • 1 kg sera twarogowego (trzykrotnie mielonego)
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 120 g proszku budyniowego waniliowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Ser i jajka wyjmujemy co najmniej dwie godziny wcześniej. Masło wraz cukrem rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy mielony ser. Mieszamy. Do masy dodajemy po jednym jajku. Mieszamy. Pilnujemy, aby masa nie zaczęła się gotować.

W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy wolnym strumieniem do masy serowej. Mieszamy do momentu gdy zacznie lekko się gotować i gęstnieć. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia wykładamy podłużnymi biszkoptami. Układamy 1/2 masy serowej. Na masie ponownie układamy biszkopty. Na biszkoptach układamy 1/2 masy. Na wierzchu ciasta układamy biszkopty. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Dowolnie dekorujemy np: cukrem pudrem.