Sposób przygotowania:
Korzenny sernik gotowany
Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych, wylewamy połowe masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek.
Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy.
Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych, wylewamy połowe masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek.
Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy.
Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.