SUPERPRZEPIS

Korzenny sernik gotowany

  • szpileczka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Korzenny sernik gotowany Więcej zdjęć (6)

Sernik gotowany zawsze robiłam z galaretką, a tym razem wersja przekładanego ciasteczkami korzennymi z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Składniki:

Korzenny sernik gotowany

Na ciasto

  • 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 600 g ciastek korzennych
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika)

Na polewę

Dodatkowo

  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Korzenny sernik gotowany
Budynie rozpuszczamy w mleku. Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą.

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych, wylewamy połowe masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek.

Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy.

Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


Korzenny sernik gotowany
Jajka razem z cukrem miksujemy na jednolitą masę
Korzenny sernik gotowany
Dodajemy przygotowany ser oraz przyprawy
Korzenny sernik gotowany
Spód blaszki wykładamy warstwą ciastek korzennych
Korzenny sernik gotowany
Na ciastka wylewamy połowę masy serowej i układamy kolejną warstwę ciastek
Korzenny sernik gotowany
Gotowa masa serowa

Tagi:

ciasto sernik