Sposób przygotowania:
Sernik z żurawiną
Żurawinę namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie. Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą. Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła). Dno wyłożyć biszkoptami. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, nie przerywając ucierania dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie, po łyżce, mielony ser. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz proszek budyniowy, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem). Żurawinę dokładnie osączyć. Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Dodać bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą. Piec około 70 minut do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Płatki migdałowe wsypać na sucha patelnię i zrumienić uważając, żeby się nie przypaliły. Czekoladę połamać na cząstki i stopić w kąpieli wodnej. Wystudzony sernik polać stopioną czekoladą i posypać uprażonymi migdałami.
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2