Sposób przygotowania:
Sernik z bakaliami
Ciasto: Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180 st około 15 minut.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.
Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy i można go polać lukrem.
Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180 st około 15 minut.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.
Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.
Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy i można go polać lukrem.
ankaszym