iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta to jeden z najlepszych serników na świecie, ale zapewniam, że ten wcale nie jest gorszy :)

Sernik z bakaliami

Składniki:

Sernik z bakaliami

ciasto:

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku na serniki
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 żółtek
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów

Sposób przygotowania:

Sernik z bakaliami
Ciasto: Sypkie składniki posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść ciasto i schłodzić. 

Formę 33 cm na 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta, nakłuć w kilku miejscach i zapiec w temp. 180 st około 15 minut.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru, masło utrzeć z resztą cukru i serem, następnie dodać utarte żółtka i proszek budyniowy oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z masą serową.

Całą masę serową wylać na podpieczony i przestudzony spód z ciasta na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta.

Piec około 50 minut w temp. 180 st po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku, a następnie otwieramy piekarnik i studzimy.

Następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy i można go polać lukrem.

Tagi:

ciasto sernik