ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik jogurtowy pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na bazie jogurtów gęstych owocowych z dodatkiem budyniu jest bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny.

Sernik jogurtowy pieczony Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik jogurtowy pieczony

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 1/2 szklanki,
  • jogurt gęsty wiśniowy 3 opakowania (1-380 gram) duże,
  • budyń waniliowy 2 opakowania,
  • herbatniki 200 gram,
  • galaretka wiśniowa 3 opakowania,
  • wiśnie w cukrze w syropie 200 gram puszka

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy pieczony
Składniki o temperaturze pokojowej.

Jajka ubić mikserem z cukrem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy jajecznej dodać jogurty gęste owocowe, wsypać budynie i mikserem krótko połączyć składniki.

Tortownice 18 cm z papierem do pieczenia lub jedna duża 26 cm, do form wsypać pokruszone herbatniki, wylać masę sernikową do każdej formy, delikatnie wygładzić wierzch ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formie serniki dobrze wystudzić.

Na wierzch serników rozłożyć wiśnie w cukrze w syropie, galaretki rozmieszać w 1400 ml gorącej wody i prawie tężejące wylać na serniki, schować do lodówki na całą noc.
Sernik jogurtowy pieczony
Galaretki dodajemy jakie lubimy smakowo.
Sernik jogurtowy pieczony
Masa jajeczna musi być bardzo mocno ubita.
Sernik jogurtowy pieczony
Jogurty smakowe gęste dajemy jakie lubimy.
Sernik jogurtowy pieczony
Zamiast herbatników można użyć ciastka kruche.
Sernik jogurtowy pieczony
Sernik jogurtowy pieczony
Sernik jogurtowy pieczony