ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jogurtowy jest pyszną alternatywą dla sernika na twarogu, po dodaniu budyniu bananowego jest ciekawy smak i kolor,kruszonka z herbatników jest chrupiąca.

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym

Składniki:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym

 

  • jajka 5 sztuk,
  • cukier 1 szklanka,
  • jogurt gęsty 4 opakowania (380 gram opakowanie),
  • budyń bananowy 2 opakowania,
  • kasza manna 3 łyżki,
  • rodzynki 100 gram,
  • herbatniki 200 gram,
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym

ETAP 1:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym,herbatnikach
Masa dobrze spieniona nadaje lekkości sernikowi.

składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do spienienia, białości, z 4 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym,herbatnikach
Zamiast budyniu bananowego dodajemy inny ulubiony smak.

Do masy dodać jogurty, wsypać budynie bananowe, kaszę manną, rodzynki i mikserem krótko połączyć składniki.

ETAP 3:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym,herbatnikach
Można upiec również bez kruszonki herbatnik-owej.

Forma silikonowa 25x25 cm i 24x12 cm, na dnie rozłożyć całe herbatniki, resztę pokruszyć na kawałki, do form przełożyć masę jogurtową, wierzch posypać herbatnikami i delikatnie przycisnąć do wierzchu.

ETAP 4:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym,herbatnikach
Serniki musza w formach mocno wystygnąć.

W nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół piec około 45 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić.

ETAP 5:

Sernik jogurtowy z budyniem bananowym,herbatnikach

Polewę czekoladową stopić wg opisu na opakowaniu i polać wierzch serników, zostawić do zastygnięcia polewy.


Tagi:

deser sernik