Sposób przygotowania:
Wieniec drożdżowy z makiemETAP 1:
Mleko podgrzać. Masło roztopić (80g). Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać jajko, żółtko, resztę mleka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Ciasto posmarować równomiernie masą makową i posypać kaszą manną. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekroić wzdłuż na dwa pasy. Obie części ciasta zaplatać na przemian. Końce połączyć formując okrągły wieniec. Resztę masła roztopić przestudzić i posmarować ciasto. Odstawić na kilkanaście minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wieniec piec ok. 20-25minut. Wystudzić na kratce.
Przygotować lukier ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem. Cukier puder dodawać partiami kontrolując gęstość lukru. Lukrem posmarować ciasto.
Odstawić żeby lukier zastygł i pokroić na kawałki.