Sposób przygotowania:
Sernik klasyczny bez udziwnień
Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy co jakiś czas kiedy już nasiąkną. Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Można sobie ułatwić i kupić ewentualnie gotowy twaróg. Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie. Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.