Sposób przygotowania:
Sernik lukrowanyETAP 1:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i serem półtłustym na jednolitą masę.
ETAP 2:
Następnie do masy wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dodajemy ser z wiaderka. Wszystko razem miksujemy.
ETAP 3:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
ETAP 4:
Śmietanę kremówkę ubijamy w osobnej misce na sztywno.
ETAP 5:
Do masy sernikowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.
ETAP 6:
Dużą blachę wykładamy herbatnikami.
ETAP 7:
Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 150 stopni. Zimny sernik lukrujemy.