gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Sernik lukrowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany sernik moja rodzina lubi gdy jest upieczony na święta. Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny.

Sernik lukrowany

Składniki:

Sernik lukrowany

 

  • 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
  • 250 gram sera półtłustego
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy
  • 330 gram śmietanki kremówki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • herbatniki do wyłożenia blachy
  • lukier

Sposób przygotowania:

Sernik lukrowany

ETAP 1:

Sernik lukrowany
na jednolitą masę miksujemy żółtka, cukier, cukier waniiowy i serem półtłustym.

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i serem półtłustym na jednolitą masę.

ETAP 2:

Sernik lukrowany
Do zmiksowanej masy dodajemy ser z wiaderka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń i proszek do pieczenia.

Następnie do masy wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dodajemy ser z wiaderka. Wszystko razem miksujemy.

ETAP 3:

Sernik lukrowany
Na sztywną pianę ubijamy białka, dodając na koniec dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

ETAP 4:

Sernik lukrowany
Śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie gęsta.

Śmietanę kremówkę ubijamy w osobnej misce na sztywno.

ETAP 5:

Sernik lukrowany
Ubite białka i śmietanę dodajemy do masy serowej.

Do masy sernikowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.

ETAP 6:

Sernik lukrowany
Większą blachę - dno wykładamy herbatnikami.

Dużą blachę wykładamy herbatnikami.

ETAP 7:

Sernik lukrowany
Masę serową wylewamy na herbatniki. Pieczemy w piekarniku.

Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 150 stopni. Zimny sernik lukrujemy.