mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sernik tradycyjny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sernik tradycyjny polecam jest pyszny

Sernik tradycyjny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik tradycyjny

 

  • 1/2 kg sera twaróg półtłusty

 

  • 17 dkg cukru

 

  • 4 jaja

 

  • 1 budyń

 

 

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Gold Pack

 

  • spód:

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • lukier:

 

 

 

  • 5 łyżek cukru pudru

 

 

 

 

  • polewa czekoladowa:

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik tradycyjny
Ser twaróg mielę trzykrotnie. Margarynę ucieram z cukrem mikserem na puszystą masę, zostawiam łyżkę cukru. Dodaję stopniowo ser i dalej ucieram mikserem. Białka ubijam osobno na sztywną pianę. Żółtka ucieram z łyżka cukru tez mikserem i dodaję do masy serowej mieszając cały czas. Na końcu dodaję budyń, skórkę pomarańczową, i ubite białka. Po dodaniu białek masę mieszam już łyżką nie mikserem.

Spód:

Składniki na spód kroję nożem wszystkie razem w misce.

Formę okrągłą o średnicy 25 cm smaruje tłuszczem, wykładam ciasto na spód. Następnie wylewam masę serową i formę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na godzinę.

Cukier puder rozrabiam z sokiem z cytryny powstanie lukier.


Polewa:

Do rondelka wkładam margarynę, dodaję mleko, cukier i podgrzewam na końcu dodaję kakao i zdejmuję z gazu. Trzeba uważać żeby polewa nie zważyła się. Sernik lukruje i dekoruję polewą posypuje orzechami laskowymi.
Sernik tradycyjny
Ser póltłusty trzykrotnie mielony maszynką
Sernik tradycyjny
ciasto na spód kruche zagniecione w formie wyłozone
Sernik tradycyjny
Ser utarty z margaryną i cukrem na puszystą masę
Sernik tradycyjny
Masa serowa zwylana na formę okrąglą przed pieczeniem