Sposób przygotowania:
Sernik tradycyjny
Ser twaróg mielę trzykrotnie. Margarynę ucieram z cukrem mikserem na puszystą masę, zostawiam łyżkę cukru. Dodaję stopniowo ser i dalej ucieram mikserem. Białka ubijam osobno na sztywną pianę. Żółtka ucieram z łyżka cukru tez mikserem i dodaję do masy serowej mieszając cały czas. Na końcu dodaję budyń, skórkę pomarańczową, i ubite białka. Po dodaniu białek masę mieszam już łyżką nie mikserem.
Spód:
Składniki na spód kroję nożem wszystkie razem w misce.
Formę okrągłą o średnicy 25 cm smaruje tłuszczem, wykładam ciasto na spód. Następnie wylewam masę serową i formę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na godzinę.
Cukier puder rozrabiam z sokiem z cytryny powstanie lukier.
Polewa:
Do rondelka wkładam margarynę, dodaję mleko, cukier i podgrzewam na końcu dodaję kakao i zdejmuję z gazu. Trzeba uważać żeby polewa nie zważyła się. Sernik lukruje i dekoruję polewą posypuje orzechami laskowymi.
Spód:
Składniki na spód kroję nożem wszystkie razem w misce.
Formę okrągłą o średnicy 25 cm smaruje tłuszczem, wykładam ciasto na spód. Następnie wylewam masę serową i formę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na godzinę.
Cukier puder rozrabiam z sokiem z cytryny powstanie lukier.
Polewa:
Do rondelka wkładam margarynę, dodaję mleko, cukier i podgrzewam na końcu dodaję kakao i zdejmuję z gazu. Trzeba uważać żeby polewa nie zważyła się. Sernik lukruje i dekoruję polewą posypuje orzechami laskowymi.
misia5
mysza75
Oczywiście że dostaniesz kawałek :-) pozdrawiam w Nowym Roku
monikaT83
Wszystkiego dobrego w nowym roku:)