Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Sernik od Rysia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super przepis na rozpływający się w ustach sernik.ten przepis naprawdę warto wyprubować, bo ciasto wychodzi puszyste.

Sernik od Rysia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik od Rysia

 

  • Na dużą tortownicę:
  • 1kg gotowego zmielonego twarogu Vitello,
  • 1kostka masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 cytryna,
  • 10 jajek,
  • 4-5 łyżek cukru ksylitol lub stewii w proszku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 dkg rodzynek.

 

  • Na lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Kieliszek spirytusu.

Sposób przygotowania:

Sernik od Rysia
Najpierw należy dobrze zmiksować masło z cukrem aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. W osobnym naczyniu biały ser miksujemy z budyniami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ser dodajemy do masy i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy sparzone i obtaczane w mące rodzynki. Ubijamy na sztywno wszystkie białka i delikatnie mieszany z masą serową. Ciasto będzie bardzo wodniste ale nie należy się tym przejmować. Wlewamy ciasto do wysmarowajej masłem tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagranego do 150° i pieczemy 90 minut. Po ostygnieciu lukrujemy.
Sernik od Rysia
Tak wyglądał zaraz po wyjęciu z piekarnika