SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Sernik na zimno Więcej zdjęć (11)

Pyszny bardzo delikatny sernik na zimno. Gdyby nie pomoc mojej pociechy spód byłby z herbatników połączonych z masłem, a tak jest bita śmietana plus czekolada i herbatniki. Nie ma to jak improwizacja na szybko.

Składniki:

Sernik na zimno

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
 Przygotowujemy 4 dowolne galaretki w różnych kolorach. Każdą z nich rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do ostudzenia.

Herbatniki rozcieramy na proszek. Białe czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę oraz starte na proszek herbatniki i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy na spód formy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki, by zastygła.

Ser biały przekładamy do trzech misek do dwóch dajemy po 250 g, a do trzeciej 500 g.

Do jednej z misek z mniejszą ilością sera wlewamy zimną galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach, żeby nie mieć całego świata w serowej masie. Gdy ser połączy się z galaretką wylewamy go na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Gdy pierwsza warstwa zastygnie przygotowujemy tą następną. Tym razem do większej ilości sera wlewamy galaretkę i miksujemy. Powstałą masę przelewamy do formy i schładzamy. Po około 10 minutach przygotowujemy ostatnią warstwę postępując jak w poprzednich dwóch. Schładzamy. 

Na wierzch wylewamy ostatnią galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Przed podaniem posypujemy różowymi kuleczkami.
Sernik na zimno
Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance wody
Sernik na zimno
Herbatniki za pomocą rozcieramy na proszek
Sernik na zimno
Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę i roztarte herbatniki
Sernik na zimno
Zawartość miski dokładnie ze sobą mieszamy
Sernik na zimno
Masę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy po dnie
Sernik na zimno
Do miski z serem wlewamy galaretkę
Sernik na zimno
Całość miksujemy do połączenia składników
Sernik na zimno
Masę wlewamy na schłodzoną i stężałą poprzednią warstwę
Sernik na zimno
Na wierzch wylewamy ostatnią galaretkę
Sernik na zimno
Sernik dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką