aniakuk

aniakuk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Sernik na zimno na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, więc nie mogło się obejść bez niego. W te święta Wielkanocne sernik na biszkopcie z twarogu z wiaderka.

Sernik na zimno na biszkopcie

Składniki:

Sernik na zimno na biszkopcie

biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
  • 3 galaretki niebieski

galaretka:

  • 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 galaretka gruszkowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na biszkopcie
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy po łyżce wody. Następnie dodajemy pianę ubita na sztywno, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i mieszamy. Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy (24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, Do suchego patyczka.

Masa serowa: Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Galaretka: Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.