Sposób przygotowania:
Sernik mojej mamy
Kostkę palmy przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, połowę cukru waniliowego i 5 żółtek. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i odłożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta rozłożyć na dnie dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki. Twaróg przełożyć do miski.Palmę roztopić i przestudzić. Do twarogu dodać palmę, 5 całych jajek, resztę cukru (2 łyżki cukru odłożyć), resztę cukru waniliowego, olejek waniliowy i budynie w proszku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Serową masę wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię. 5 białek jaj przełożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać odłożone 2 łyżki cukru i resztę proszku do pieczenia. Jeszcze chwilę ubijać. Pianę z białek wyłożyć na masę serową. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście. Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przepis na sernik na bardzo dużą blaszkę. Upieczony sernik dobrze ostudzić.