Sposób przygotowania:
Sernik z ananasem i matcha na hicie
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i rozłożyć ciastka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem. Potem dodać jogurt i ser oraz budynie i wymieszać aby nie było grudek. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i wymieszać. Następnie masę podzielić na dwie części i do jednej dodać herbatę i ponownie wymieszać aż herbata połączy się z masą. Tortownicę napełnić masą wlewając masę na przemian, część zielonej, część jasnej i ponownie zielonej a potem resztę jasnej. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń i pokroić go w kostkę a potem obtoczyć w mące i rozłożyć po masie serowej. Na dno nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić blachę z wodą a na drugi stopień od dołu kratkę. Na kratce ustawić formę z masą serową i piec sernik 30 minut. Potem temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach a potem sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy sernik jest schłodzony w kąpieli wodnej zrobić polewę podgrzewając składniki i polać sernik polewą. Na koniec posypać płatkami migdałowymi.
2milutka
zewa
Dzięki Agatko ale powinien się jeszcze chłodzić. No ale cóż jak ma się takich łakomczuchów w domu :)
marietta
zewa
Czy chodzi Ci o polewę ? jeśli tak to podgrzewamy w kąpieli wodnej składniki na polewę, które są wymienione w składnikach i polewamy sernik.
marietta