Sposób przygotowania:
sernik na śmietanie
Zagnieść szybko kruche ciasto.Jeśli ktoś lubi można do niego otrzeć nieco skórki z cytryny. Włożyć je do zamrażalnika na jakąś godzinę tak by łatwiej było rozwałkować.Następnie rozwałkować 2/3 ciasta,wyłożyć nim dno i brzegi blachy Zapiec na jasno złoto.. A teraz masa "serowa" Ubić białka na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier .Dla lepszej sztywności piany wcisnąć nieco soku cytrynowego.Od doskonale ubitej piany zależy lekkość masy. Gdy cukier będzie już niewyczuwalny wlać śmietanę,wsypać budyń i delikatnie wymieszać. Podpieczone ciasto podsypać kaszą manną, po czym wylać masę.Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.Piec w rozgrzanym piekarniku 40-50 minut. Pozostawić do ostygnięcia w blaszce
kasiunia.1981