kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

sernik na śnieżkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne połączenie słodkości z nuta cappuccino

sernik na śnieżkach

Składniki:

sernik na śnieżkach

 

  • biszkopty
  • 4 śnieżki na mleko
  • zółta galaretka
  • zielona galaretka
  • 2 czerwone
  • zelatyna deserowa dr oetkera 5 łyżeczek żelatyny (wcześniej namoczyć w wodzie, by napęczniała i rozpuścić
  • wodzie)
  • 70 dag sera 3 krotnie zmielonego
  • cukier waniliowy
  • cukier - do smaku, ok.5-6 łyżeczek (zależy od sera)
  • kawa inka - 1/2 łyżeczki
  • kawa cappuccino waniliowe - 5-6 łyżeczek

Sposób przygotowania:

sernik na śnieżkach
1 warstwa biszkopty układamy na spód blachy 2 warstwa: zółta galaretkę rozpuszczamy w szklance wody( gdy lekko stężeje) ubijamy 1 śnieżkę i dodajemy do niej galaretkę kawę inkę i cappuccino- miksujemy chwile by składniki się połączyły. wylewamy na biszkopty; 3 warstwa 2 śnieżki ubijamy i dodajemy do niej ser, cukier waniliowy, cukier miksujemy do uzyskania gładkiej masy. w międzyczasie przygotowujemy żelatynę gdy ostygnie a masa będzie gładka dolewamy ja powoli i chwile jeszcze miksujemy. wylewamy na masę cappuccino 4 warstwa zielona galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i postępujemy tak jak z zółta gdy lekko stężeje ubijamy śnieżkę i dodajemy do niej galaretkę i gotowa masę wylewamy na wierzch. 5 warstwa: 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i gdy przestygną i lekko zaczną się ścinać wylewamy na sam wierzch. sernik gotowy ja dodatkowo ozdobiłam go bita śmietana