dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik bez pieczenia

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • gotowy spod tortowy lub biszkopty
  • serek homogenizowany 600g
  • 1 margaryna np. "Kasia"
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 galaretka owocowa
  • rodzynki
  • owoce do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Do dużej miski wkładamy wyjętą wcześniej z lodówki margarynę. mikserem ucieramy ja z cukrem i żółtkami na puszysta masę,Powoli dodajemy serki, cały czas ucierając. Przygotowujemy żelatynę: rozpuszczamy ja w części zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy i dodajemy to gorące mleko do rozpuszczonej żelatyny,mieszamy,studzimy.Ubijamy pianę z białek.
Dodajemy ostudzona żelatynę do masy serowej,mieszamy na końcu dodajemy pianę z białek i rodzynki.
Spod lub biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przekładamy masę serowa do tortownicy i wkładamy do lodówki
Gdy masa serowa trochę zastygnie układamy owoce.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, po ostygnięciu wylewamy delikatnie na masę serowa.Wkładamy do lodówki

Smacznego!