kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybki w przygotowaniu i prosty przepis na sernik na zimno na każdą okazję. Możemy użyć owoców ale ja zrobiłam tylko z galaretką.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 200 mililitra śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag naturalnego twarożku
  • 1 łyżka żelatyny z czubkiem
  • 1 czerwona galaretka
  • biszkopty do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody ( 1.1/2 szklanki gorącej wody) odstawiamy do ostygnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na spód blaszki biszkopty.

Do miski przelewamy śmietankę którą ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy twarożek i letnią żelatynę oraz cukier, miksujemy na gładką masę którą przekładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki by masa stężała.

Gdy masa jest sztywna powoli nalewamy półpłynną galaretkę.

Ponownie odstawiamy do stężenia.
Sernik na zimno
Biszkoptami wykładamy dno blaszki keksówki
Sernik na zimno
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki
Sernik na zimno
Przygotowaną masę serową wykładamy na biszkopty
Sernik na zimno
Na schłodzoną masę serową wylewamy galaretkę