Sposób przygotowania:
Sernik z prawdziwą wanilią
Spód:
Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu i mieszamy dokładnie z ciasteczkami i kakao. Wykładamy na blaszkę lekko dociskając dłońmi spód i boki blaszki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temp. pokojową.
Do misy miksera dajemy najpierw twaróg . Mikser ustawiamy na małe obroty i dodajemy partiami wszystkie składniki masy serowej, np. po 1 jajku, śmietanę, łyżkę cukru aż do całkowitego wyczerpania składników.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do masy serowej. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę mieszamy aż wszystkie składniki idealnie się wymieszają.
Gotową masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 60 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika.
Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu i mieszamy dokładnie z ciasteczkami i kakao. Wykładamy na blaszkę lekko dociskając dłońmi spód i boki blaszki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temp. pokojową.
Do misy miksera dajemy najpierw twaróg . Mikser ustawiamy na małe obroty i dodajemy partiami wszystkie składniki masy serowej, np. po 1 jajku, śmietanę, łyżkę cukru aż do całkowitego wyczerpania składników.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do masy serowej. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę mieszamy aż wszystkie składniki idealnie się wymieszają.
Gotową masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 60 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika.