czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały deser na upalne dni!

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 1 kg truskawek
  • 2 dowolne galaretki
  • 1 sernik:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 250 g.śmietany 30%
  • 400 g.jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 sernik:
  • 400 g.serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 dowolne galaretki
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Połowę truskawek wysypać na blachę.Żelatynę dokładnie rozpuścić w pół szklance wrzącej wody lekko przestudzić.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym dolać jogurt naturalny,a następnie powoli wlewać żelatynę cały czas miksując.Zalać truskawki i włożyć do lodówki.Galaretki z żelatyną rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,gdy ostygną dodać serek i dokładnie wymieszać>wylać na zastygniętą pierwszą warstwę sernika włożyć do lodówki.Gdy zastygnie wyłożyć resztę truskawek i zalać ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.Włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.