Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Sernik na Zimno / Philadelphia /

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik na zimno na kruchym spodzie - bardzo szybko znika ze stołu.

Sernik na Zimno  / Philadelphia / Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na Zimno / Philadelphia /

 

  • SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA
  • 160 g. ciastek digestive w czekoladzie
  • 70 g. margaryny

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWA
  • 250 g. serka ( np. philadelphia )
  • 330 ml śmietany ( 36% )
  • 1 opakowanie Śmietan - Fix
  • 100 g. batonika Toblerone
  • 1 biała czekolada

 

Sposób przygotowania:

Sernik na Zimno / Philadelphia /
► Ciastka potłuc albo pokruszyć na drobne kawałki ( można się wyręczyć wałkiem do ciasta ) i wymieszać z roztopioną margaryną. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia na którym rozprowadzić masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać / odstawić do lodówki /. ► Do ubitej śmietany na sztywno, dodać serek, Śmietan - Fix i dokładnie zmiksować mixerem. ► Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ( tylko żeby nie była za gorąca ) i połączyć z masą serową / szybko mieszając /, następnie drobno pokruszyć batonik toblerone ( można blenderem ) dorzucić do masy serowej i jeszcze raz starannie wymieszać. ► Przygotowany wcześniej spód w tortownicy, wyjąć z lodówki i obłożyć go masą serową, ładnie wyrównać, wierzch ciasta ozdobić i ponownie wstawić na całą noc do lodówki.
Sernik na Zimno  / Philadelphia /
Po całkowitym stężeniu delikatnie oddzielić nożem brzeg tortu od tortownicy i pokroić.