-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Sernik na zimno straciatella-monte

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inspiracją do tego sernika było kupienie serka straciatella i monte. Postanowiłam, że będzie z nich sernik. Efekt przerósł moje oczekiwania :) Polecam!

Sernik na zimno straciatella-monte Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno straciatella-monte

 

  • 385 g serka homogenizowanego straciatella
  • 150 g monte
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

 

  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno straciatella-monte
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Odstawić na 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie wymieszać ją w 300 ml gorącej wody. Wystudzić.

Serek homogenizowany straciatella oraz monte zmiksować z cukrem pudrem do połączenia składników. Dodać wystudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać z masą serową.

Przelać do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić. Lekko tężejącą wylać na sernik.

Wstawić ponownie do lodówki aby galaretka zastygła.  
Sernik na zimno straciatella-monte
Serek homogenizowany straciatella oraz monte wymieszać z cukrem pudrem.
Sernik na zimno straciatella-monte
Wszystko zmiksować dokładnie do połączenia składników. Dodać przestudzoną żelatynę.
Sernik na zimno straciatella-monte
Sernik przelać do formy. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Sernik na zimno straciatella-monte
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Wylać na sernik. Wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.