Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Tort migdałowy na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 480
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kojarzony głównie z uroczystością urodzin tort to idealna propozycja także na świąteczny stół! Przełam rutynę i przygotuj znakomity wypiek z migdałami. Palce lizać!

Tort migdałowy na święta

Składniki:

Tort migdałowy na święta

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 10 łyżek zmielonych migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 75 dag masła
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • spirytus do smaku
  • napar z herbaty

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy na święta
1. Białka ubij z cukrem, dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Upiecz 2 biszkopty. Ostudź, każdy przekrój na 2 blaty.

2. Masło utrzyj na pulchną masę. Jajka ubij z cukrem na parze. Czekoladę rozpuść. Do utartej masy dodaj przestudzone ubite jajka. Odłóż 1/3 część masy, do pozostałej dodaj czekoladę i spirytus (do smaku). Biszkopty nasącz herbatą ze spirytusem. Każdą warstwę ciasta przed nałożeniem masy czekoladowej posmaruj masą białą. Udekoruj np. czekoladą.