kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik na zimno z galaretką i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na sernik na zimno. Masę zrobiłam z serka homogenizowanego i żelatyny, do tego herbatniki, galaretka oraz gruszki i mamy pyszne ciasto. Polecam.

Sernik na zimno z galaretką i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z galaretką i gruszkami

Na masę :

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 40 gram żelatyny
  • 50 mililitra wody

Na galaretkę :

  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki
  • 250 mililitra wody

Ponadto :

  • 2 gruszki
  • folia spożywcza do pojemnika
  • pojemnik lub blaszka 22 x 14

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretką i gruszkami
Do garnka wlewamy 300 ml wody i zagotowujemy. Odlewamy 50 ml wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy. Do reszty wody wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do stężenia.

Pojemnik wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie herbatniki.

Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na półplasterki.

Do miski przekładamy serek homogenizowany i miksujemy przez chwilę, dolewamy letnią żelatynę i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją na herbatniki. Gdy masa jest całkowicie sztywna układamy gruszki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno z galaretką i gruszkami
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Sernik na zimno z galaretką i gruszkami
Pojemnik wykładamy folią spożywczą i herbatnikami.
Sernik na zimno z galaretką i gruszkami
Na stężoną masé wykładamy pokrojone gruszki.
Sernik na zimno z galaretką i gruszkami
Gruszki zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.