SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z galaretkami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno jest smaczny, łatwy i szybki do zrobienia

Składniki:

Sernik na zimno z galaretkami

 

  • 70 dag sera twarogowego,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1 paczka herbatników petit bery,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka np. truskawkowa,
  • aromat pomarańczowy
  • owoce

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z galaretkami
Galaretki: agrestową i truskawkową (każdą oddzielnie) rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody. Każdą oddzielnie wlać do głębokich talerzy i gdy stężeją pokroić w kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody. Ser przemielić w maszynce, utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszysty krem. Wlać przestudzoną, płynną galaretkę pomarańczową, zmiksować. wsypać pokrojone kostki galaretek, rodzynki i aromat pomarańczowy, wymieszać łyżką. Foremkę tortownicy wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową, dno posypać pokruszonymi herbatnikami, wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć owoce. Pozostałą galaretkę pomarańczową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Tężejącą galaretką zalać owoce i włożyć sernik do lodówki.