Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Spód tortownicy wykładamy folią, a jej brzegi smarujemy cienko masłem. Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, ostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając.
Gotową masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką.
Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :) Uwaga: 1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki. 2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.
W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając.
Gotową masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką.
Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :) Uwaga: 1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki. 2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.
marietta