Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Sernik na zimno z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealne ciasta na lato to właśnie serniki na zimno. Sernik, którym częstuję ma dodatkowo piękny, słoneczny kolor zachęcający do jedzenia.

Sernik na zimno z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z brzoskwiniami

 

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
  • 600g śmietany kremówki,
  • 15g żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 9 łyżek cukru pudru,
  • aromat pomarańczowy,
  • 4-5 brzoskwiń lub puszka brzoskwiń,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z brzoskwiniami
Spód tortownicy wykładamy folią, a jej brzegi smarujemy cienko masłem. Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, ostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy. Do masy ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając.

Gotową masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na cieście promieniście i zalewamy tężejącą galaretką.

Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :) Uwaga: 1) Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki. 2) Do ciasta można dodać również inne owoce np. truskawki, maliny, jagody, nektarynki itp.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Na spodzie układamy biszkopty jeden obok drugiego.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Do masy ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając.