Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sernik na zimno z niespodzianką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik zrobiłam na dzisiejszą imprezę urodzinową mojej Perełki- wyszedł idealny !

Sernik na zimno z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z niespodzianką

 

  • 20 dag herbatników maślanych
  • 15 dag białej czekolady
  • 6 dag masła
  • 80 dag aksamitnego twarogu
  • 350 ml śmietany 30 %
  • 150 ml mleka
  • 2,5 opakowania żelatyny fix deserowej
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 20 dag truskawek
  • 1/2 szklanki jagód
  • gwiazdki i różowe oraz białe perełki do dekoracji
  • mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z niespodzianką
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i gotowania (dzięki niemu sernik nie przesiąknie zapachem tortownicy i da się łatwo przełożyć na talerz lub paterę). Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i rozlewamy do silikonowych foremek do czekolady w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki do czasu aż zastygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę fix deserową rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu. Ciągle ubijając dodajemy do śmietany pozostały ser, a następnie żelatynę zmieszaną z twarogiem. Dokładnie miksujemy. Mniej więcej 1/3 masy serowej wykładamy na dno tortownicy. Układamy serduszka z galaretki i przykrywamy pozostałą masą serową. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy w talarki. Układamy na zastygniętej masie serowej, posypujemy jagodami. Pozostałą galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, zalewamy nią sernik. Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami do dekoracji oraz listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Sernik na zimno z niespodzianką
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i dokładnie rozgniatamy wałkiem do ciasta lub rozdrabniamy na pył w blenderze. Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do czasu aż czekolada cała się rozpuści. Wsypujemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno
Sernik na zimno z niespodzianką
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Sernik na zimno z niespodzianką
Żelatynę fix deserową rozpuszczamy w gorącym mleku, dodajemy 2-3 czubate łyżki twarogu.
Sernik na zimno z niespodzianką
Mniej więcej 1/3 masy serowej wykładamy na dno tortownicy. Układamy serduszka z galaretki i przykrywamy pozostałą masą serową. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.