Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z truskawkamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy posiekane masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy. Nakłuwamy i pieczemy przez 20-25 minut w 175 st. C. Studzimy.
ETAP 2:
Przygotowujemy masę serową.
Galaretkę przezroczystą dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy.
Serek "z wiaderka" miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę oraz ubitą śmietanę, mieszamy.
Masę serową wykładamy na ostudzone kruche ciasto.
ETAP 3:
Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki. Truskawki układamy na masie serowej.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
Sernik chłodzimy w lodówce.