Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i delikatny serniczek z truskawkami i galaretką. Zwykle robię taki na biszkoptach, ale tym razem wykorzystałam kruchy spód upieczony początkowo z myślą o innym cieście.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 750 g sera na sernik ("z wiaderka")
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki + 200 ml gorącej wody

Truskawki + galaretka

  • 750 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej + 400 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami

ETAP 1:

Sernik na zimno z truskawkami
Kruche ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy posiekane masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy. Nakłuwamy i pieczemy przez 20-25 minut w 175 st. C. Studzimy.

ETAP 2:

Sernik na zimno z truskawkami
Przygotowujemy delikatną masę serową z dodatkiem śmietanki 30%

Przygotowujemy masę serową.
Galaretkę przezroczystą dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy.
Serek "z wiaderka" miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę oraz ubitą śmietanę, mieszamy.
Masę serową wykładamy na ostudzone kruche ciasto.

ETAP 3:

Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki. Truskawki układamy na masie serowej.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
Sernik chłodzimy w lodówce.