Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na herbatnikach
Ser zmielić. Do garnka przełożyć masło, rozkłócone jajka, cukier oraz sproszkowany budyń. Często mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie dodać zmielony ser i podgrzewając na małym ogniu, zagotować.
Dno formy o wym. 24x24cm wyłożyć warstwą herbatników, wylać połowę część masy serowej. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić do lodówki.
Dno formy o wym. 24x24cm wyłożyć warstwą herbatników, wylać połowę część masy serowej. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić do lodówki.