czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik gotowany na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smakiem niewiele różni się od tradycyjnie pieczonego sernika, jednak pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu i prądu.

Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki:

Sernik gotowany na herbatnikach

 

  • 1kg białego sera,
  • 5 jajek,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • budyń śmietankowy,
  • 200g masła lub margaryny,
  • duże opakowanie herbatników (ok. 250g),
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na herbatnikach
Ser zmielić. Do garnka przełożyć masło, rozkłócone jajka, cukier oraz sproszkowany budyń. Często mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie dodać zmielony ser i podgrzewając na małym ogniu, zagotować.

Dno formy o wym. 24x24cm wyłożyć warstwą herbatników, wylać połowę część masy serowej. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek i odstawić do ostygnięcia.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić.

Ciasto wstawić do lodówki.

Tagi:

serniki ciasta