jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z oscypkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza z góralskim akcentem? Dlaczego nie? Oscypek idealnie nadaje się do tego dania. Możemy go połączyć z ulubionymi składniki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Pizza z oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z oscypkiem

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • Około 250 gram oscypka,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki sosu pomidorowego,
  • Przyprawa do kurczaka

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Pizza z oscypkiem

ETAP 1

Pizza z oscypkiem
łączymy składniki ciasta

CIASTO: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy część mąki, przyprawy, olej oraz jajko. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę.

ETAP 2

Pizza z oscypkiem
ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Gotowe pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

ETAP 3

Pizza z oscypkiem
ser kroimy w plastry

NADZIENIE:
Między czasie ser oraz pomidor kroimy w plasterki.

ETAP 4

Pizza z oscypkiem
przysmażamy mięso

Oliwki przekrawamy na połowę. Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w piórka. Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy.

ETAP 5

Pizza z oscypkiem
na ciasto wykładamy składniki nadzienia

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia. Rozciągamy, je możliwie cienko, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta smarujemy pomidorowym sosem.
Na sos wykładamy wcześniej przygotowane składniki: ser, oliwki, kukurydzę, filet, pomidor i cebulę. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ją do piekarnika. Pieczemy około 35 minut do zrumienienia brzegów w 180°C.
Gotową wyjmujemy. Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki


Tagi:

dania pizza ser