Sposób przygotowania:
Pizza z oscypkiemETAP 1

CIASTO: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy część mąki, przyprawy, olej oraz jajko. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając stopniowo pozostałą mąkę.
ETAP 2

Gotowe pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
ETAP 3

NADZIENIE:
Między czasie ser oraz pomidor kroimy w plasterki.
ETAP 4

Oliwki przekrawamy na połowę. Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w piórka. Filet kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy.
ETAP 5

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia. Rozciągamy, je możliwie cienko, pozostawiając nieco wyższe brzegi. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta smarujemy pomidorowym sosem.
Na sos wykładamy wcześniej przygotowane składniki: ser, oliwki, kukurydzę, filet, pomidor i cebulę. Pizzę pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ją do piekarnika. Pieczemy około 35 minut do zrumienienia brzegów w 180°C.
Gotową wyjmujemy. Podajemy na ciepło oprószoną natką pietruszki
danielek
SylaUla