haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 337]

Zielona pasta curry medium

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po zrobieniu czerwonej pasty, uznałam, że smaczniejsze są dodatki robione własnoręcznie. Zielona pasta curry jest pikantna, ale nie do przesady, lekko kwaskowa i aromatyczna. Doskonały dodatek do wielu dań z ryżem.

Zielona pasta curry medium Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona pasta curry medium

 

  • 2 sztuki trawy cytrynowej (białe części)
  • 3 zielone papryczki chili hot
  • Duży kawałek świeżego imbiru (ok 10g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 młoda cebulka (szalotka)
  • 3/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona pasta curry medium
1. Skórkę z limonki starłam, a sok wycisnęłam.

2. Nasiona kolendry rozbiłam w moździerzu i uprażyłam chwilkę na suchej patelni razem z kminem (nie jest to konieczne, ale uprażone maja intensywniejszy aromat)

3. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki (będą miksowane, więc nie trzeba się starać). Kolendrę i bazylię płuczemy.

4. Wszystko umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy sól i pieprz i miksujemy na możliwie jak najgładsza masę.
Zielona pasta curry medium
Wszystkie skladniki oczyszczamy i płuczemy.
Zielona pasta curry medium
Bazylię i kolendrę płuczemy, a resztę kroimy na kawałki.
Zielona pasta curry medium
Wszystko razem z przyprawami i limonką umieszczamy w blenderze.
Zielona pasta curry medium
Blendujemy na możliwie najgładszą pastę curry.