ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sernik pieczony z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy sernik pieczony na herbatnikach z dodatkiem jeżyn, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, wilgotny.

Sernik pieczony z jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik pieczony z jeżynami

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • twaróg 1 kg wiaderko,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • herbatniki 200 gram,
  • jeżyny 50 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony z jeżynami

ETAP 1:

Sernik pieczony z jeżynami
Masa jaeczna musi być bardzo dobrze ubita.

Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel.

ETAP 2:

Sernik pieczony z jeżynami
Kasza manna w serniku smakuje i dodaje zwartej masy.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki.

ETAP 3:

Sernik pieczony z jeżynami
Zamiast herbatników mogą być inne kruche ciastka.

Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową.

ETAP 4:

Sernik pieczony z jeżynami

Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny.

ETAP 5:

Sernik pieczony z jeżynami

Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.