Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Napoleonka cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja propozycja do mieszanka tego co najlepsze w napoleonce. Znajdziemy tu klasyczny krem napoleonkowy, który co zaskakujące świetnie komponuje się z drugim kremem kawowym. Obydwa kremy ze sobą nie rywalizują, a wręcz komponują.

Napoleonka cappuccino

Składniki:

Napoleonka cappuccino

na ciasto

  • 600 ml śmietany 30%
  • 550 ml mleka
  • 250 g herbatników typu petit beurre
  • 200 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 60 g proszku budyniowego
  • 30 g śmietanfixu
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Napoleonka cappuccino
400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy pozostałe mleko. mieszamy do momentu ponownego zagotowania i powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 400 ml zimnej śmietany ucieramy na puch. Dodajemy 100 g cukru pudru, kawę rozpuszczalna i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Układamy krem budyniowy. Na kremie budyniowym układamy krem kawowy. Na kremie kawowym układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy. Dodajemy 100 g cukru pudru i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Układamy na wierzchu ciasta. Dowolnie dekorujemy.