SUPERPRZEPIS

Sernik z jeżynami na zimno

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik z jeżynami na zimno Więcej zdjęć (7)

Sernik na zimno z jeżynami jest rewelacyjny i łatwy do przygotowania. Podczas upalnych dni nie musimy nagrzewać piekarnika.

Składniki:

Sernik z jeżynami na zimno

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jeżynami na zimno
Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem, wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, schłodzić.

Jeżyny umyć, osączyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretkę z owoców leśnych + 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, przestudzić. Pozostałą żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

Ser biały przemielić w maszynce 3 razy lub włożyć do malaksera i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i delikatnie zmiksować, podzielić na 2 części.

Do jednej części dodać przecier z jeżyn i płynną galaretkę, dokładnie połączyć,( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem) wylać na schłodzony spód w tortownicy, odłożyć do stężenia.

Drugą część sera zmiksować z cukrem waniliowym i płynną żelatyną, wylać na ser z jeżynami, włożyć do lodówki dokładnie schłodzić.
Sernik z jeżynami na zimno
Jeżyny zmiksować i przeztrzeć przez sito.
Sernik z jeżynami na zimno
Ser biały zmiksować z cukrem pudrem, dodać śmietanę.
Sernik z jeżynami na zimno
Połowę sera zmiksować z przecierem z jeżyn i płynną galaretką.
Sernik z jeżynami na zimno
Wyłożyć na schłodzony spód z biszkoptów.
Sernik z jeżynami na zimno
Drugą część sera połączyć z cukrem waniliowym i płynną żelatyną.
Sernik z jeżynami na zimno
Waniliowy ser wylć na ser z jeżynami, włożyć do lodówki schłodzić.

Tagi:

sernik ciasto