Sernik pieczony z jogurtu z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka słodkość, w sam raz na konkretny deser do kawy, czy herbaty, sernik bez sera, a z wykorzystaniem jogurtów naturalnych z dodatkiem galaretki i owoców.

Sernik pieczony z jogurtu z galaretką

Składniki:

Sernik pieczony z jogurtu z galaretką

 

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony z jogurtu z galaretką
Galaretkę zalać gorącą wodą w ilości wedle tego, co podane na opakowaniu. Jogurt przełożyć do miski, dodać do niego budyń, olej, erytrytol (można zmienić na każdy inny składnik, który osłodzi), opcjonalnie odżywkę białkową (wzbogaca smak, ale nie jest to warunek konieczny, można zastąpić jeszcze jednym opakowaniem budyniu) oraz wbić jajka. Wszystko wymieszać za pomocą miksera.

Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 minut.

Upieczony sernik odstawić do ostygnięcia. Na chłodnym serniku ułożyć owoce (u mnie borówki i pomarańcza, ale można użyć dowolnych lub całkiem pominąć). Owoce na serniku zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do lodówki, żeby galaretką się całkiem stężała.