Sposób przygotowania:
Sernik pieczony z rodzynkami i żurawiną
Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na jakies 20min potem odlewamy wodę i przepłukujemy zimną.Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do dużej miski,dodajemy cukier waniliowy,cukier puder,wszystko ucieramy razem.Następnie dodajemy rozpuszczone ale zimne masło i mieszamy wszytsko razem.Dodajemy do tego ser zmielony,budynie i proszek do pieczenia i wszytsko razem miksujemy na gładką masę,żeby wszystko sie dobrze połączyło.Wsypujemy do masy serowej rodzynki i żurawinę i posypujemy delikatnie mąką żeby owoce nie opadły na spód sera i mieszamy.W innym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy wszystko razem.Na blachę wyłożoną papierem układamy równo herbatniki i wlewamy na to masę serową.Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 1godz.w 180C.proponuję co jakiś czas patrzeć aby bardzo się góra nie spiekła wtedy obniżamy ciasto niżej lub zniżamy temperature.