mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Sernik pieczony z rodzynkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię do sernika dodawać inne owoce niż tylko brzoskwinie czy rodzynki tym razem dodałam żurawiny suszonej.

Sernik pieczony z rodzynkami i żurawiną

Składniki:

Sernik pieczony z rodzynkami i żurawiną

 

  • 2 kg sera mielonego do serników
  • 3 budynie o smaku waniliowym
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 15dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 15 dag rodzynek
  • 15dag suszonej żurawiny
  • 10 jaj
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie dużych herbatników
  • blacha, papier do piecznenia

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony z rodzynkami i żurawiną
Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na jakies 20min potem odlewamy wodę i przepłukujemy zimną.Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do dużej miski,dodajemy cukier waniliowy,cukier puder,wszystko ucieramy razem.Następnie dodajemy rozpuszczone ale zimne masło i mieszamy wszytsko razem.Dodajemy do tego ser zmielony,budynie i proszek do pieczenia i wszytsko razem miksujemy na gładką masę,żeby wszystko sie dobrze połączyło.Wsypujemy do masy serowej rodzynki i żurawinę i posypujemy delikatnie mąką żeby owoce nie opadły na spód sera i mieszamy.W innym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy wszystko razem.Na blachę wyłożoną papierem układamy równo herbatniki i wlewamy na to masę serową.Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 1godz.w 180C.proponuję co jakiś czas patrzeć aby bardzo się góra nie spiekła wtedy obniżamy ciasto niżej lub zniżamy temperature.

Tagi:

sery ser sernik