renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik pomarańczowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny sernik bez sera

Sernik pomarańczowo-cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik pomarańczowo-cytrynowy

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 szlanki mąki pszennej,
  • 1 margaryna,
  • 1 cytryna
  • Masa serowa:
  • 3 duże kubki śmietany 18 proc,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 4 białka,
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Na początek myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok razem z miąszem i dodajemy do składników ciasta, zarabiamy ciasto z podanych składników, dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w lodówce, a drugą wyklejamy blaszkę. Przygotowanie masy: Białka ubijamy z cukrem kryształem w jednym naczyniu, osobno tj. w drugim naczyniu łączymy śmietanę z cukrem waniliowym, budyniami, sokiem i miąszem wyciśniętym z pomarańczy, dodajemy do białek, mieszamy i wylewamy na ciasto. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy ścieramy na wierzch drugą część ciasta i pieczemy jeszcze 20 minut.
Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Ze składników na ciasto zarabiamy ciasto i dzilimy na 2 części.
Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Większą częścią ciasto wyklejamy brytfankę.
Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Przygotowujemy masę serową i wylewamy na ciasto.
Sernik pomarańczowo-cytrynowy
Po podpieczeniu ścieramy na wierzch drugą część ciasta i pieczemy dalej.